Vliegenbestrijding

Vliegen: irritatie voor mens en dier

Vliegen in huis of in de stal, het is een irritatie voor u en ook voor uw kalveren. Naast irritatie kan het ook stress en onrust op leveren bij uw kalveren. En dat kan weer leiden tot groeiachterstand en een verlaagde weerstand bij de kalveren. Vliegen kunnen ook ziektes overdragen, zoals salmonella of kalverdiarree. En wanneer er vliegen op het voer zitten veroorzaakt dit een verslechterde voeropname bij de kalveren. Genoeg redenen om een vliegenplaag een stap voor te zijn!

Hoe kunt u een vliegenplaag een stap voor zijn?

In elk geval is het belangrijk om op tijd met de bestrijding te beginnen. Vliegen steken vaak de kop op zodra de eerste nachtvorst voorbij is en de temperaturen overdag toenemen. Het grootste probleem bij vliegen zijn niet de 15% zichtbare vliegen, maar de 85% onzichtbare eitjes, maden en poppen. Daarom is het belangrijk om niet alleen de vliegen te bestrijden, maar juist ook de eitjes!

Schone omgeving? Minder vliegen!

Mest, vochtige plaatsen en voedsel zijn ideale plekken voor maden en vliegen om te leven en voort te planten. Door speenemmers of drinkbakjes schoon te maken en af te dekken, kalverhokken regelmatig uit te mesten en te zorgen voor een schone en droge omgeving. Let ook op de voerhekken, voergoten en voergangen. Voerresten die te lang blijven liggen zijn een bron voor vliegen! Werken in een schone omgeving geeft de vliegen minder kans om zich voort te planten.

Bestrijden en herhaal het bestrijden

Begin op tijd met het bestrijden van vliegen en maden (wanneer de temperaturen boven de 12⁰C komt). Pas vaste bestrijdingsmomenten toe en stop niet eerder dan november. Wanneer u eerder stopt heeft u kans dat u in de herfst toch nog een vliegenplaag krijgt. Welke middelen u kunt inzetten in de strijd tegen vliegen en welke producten het beste bij uw bedrijfsvoering passen leggen onze Kalveropfokspecialisten u graag uit.

Vliegenbestrijding, wat een werk!

Vliegen planten zich razend snel voort. Eén vlieg kan al het voorteken zijn voor een plaag, daarom is een gerichte aanpak van vliegenbestrijding belangrijk. Wij ondersteunen u hier graag bij door de volgende aandachtspunten aan te kaarten:

  • Waarom is hygiëne binnen uw bedrijf zo belangrijk in de strijd tegen vliegen?
  • Goede ventilatie en een goed klimaat bij uw kalveren.
  • Het belang van het verwijderen van maden en vliegen in de stal.
  • Toelichten van de aanpak voor het bestrijden van maden en vliegen.
  • De nut en noodzaak van vliegenprotocollen.

Checklist en stappenplan vliegenbestrijding

Om het bestrijden van vliegen en maden wat makkelijker te maken, hebben wij een checklist en een stappenplan voor u. Hierin staat precies wat u moet doen om een vliegenplaag te voorkomen. Deze checklist en stappenplan nemen onze Kalveropfokspecialisten mee wanneer ze bij u langskomen. Want vliegen bestrijden op het moment dat vliegen al aanwezig zijn, is als dweilen met de kraan open.