Voeding

Het begint met de biest

Vanaf het moment dat het kalf geboren is heeft het voeding nodig. Het begint met het verstrekken van voldoende biest dat van goede kwaliteit is. Dat is essentieel voor de afweer van het pasgeboren kalf. Een goed biestmanagement heeft direct invloed op de groei en gezondheid van kalveren.

Wat geeft u de kalveren na de biest?

Er zijn veel keuzes in het voeren van melk aan kalveren. Volle melk of kalvermelkpoeder. Onbeperkt of op bepaalde tijden. Met een drinkautomaat of (speen)emmers. Soms ziet u door al die keuzes niet meer waar het werkelijk om gaat. Wat past het beste bij uw bedrijfsvoering en bij uw kalveren? Voor een optimale voerstrategie zijn uw bedrijfssituatie en doelstellingen de uitgangspunten voor het kiezen van het juiste type kalvermelkpoeder. Aansluitend kiest u de krachtvoeders.

Niet alleen het soort kalvermelkpoeder is van belang, maar ook de stiptheid en wijze van verstrekken. Daarnaast speelt de hoeveelheid kalvermelkpoeder die in de kalvermelk verwerkt wordt en de temperatuur een belangrijke rol. Vaak krijgen kalveren wel genoeg melk, alleen is de juiste hoeveelheid kalvermelkpoeder er niet in verwerkt. Daar groeit het kalf niet van. Wij adviseren u welke manier van voeren het beste bij uw bedrijfsvoering past. Ook als kalveren niet goed drinken, door bijvoorbeeld ziekte, begeleiden wij u om de kalveren weer op de been te krijgen.

Om de pensontwikkeling van het kalf te stimuleren is het belangrijk om naast melk onbeperkt droog, smakelijk en goed krachtvoer aan te bieden. Wanneer de kalveren het krachtvoer niet vinden smaken zullen ze het niet vreten. En wanneer er niet genoeg voer in de bakken ligt kunnen ze niet voldoende opnemen.

Met een goed ontwikkelde pens stijgt de voeropname en groeit het kalf. Het kalf is beter in staat om het ruwvoer te verwerken en daardoor is er later een gezonde en hoge melkproductie mogelijk. Wij hebben een krachtvoeder ontwikkelt dat makkelijk te verteren is en daarnaast ook erg smakelijk is voor kalveren. Deze mix, Kalfsupport Structo Stimulans, is erg goed te combineren met de kalvermelkpoeders van Klaremelk. Omdat het makkelijk te verteren is kunt u al vroeg beginnen met het voeren van deze mix. Naast deze krachtvoedermix heeft Kalfsupport nog diverse andere krachtvoeders in het assortiment voor de verschillende behoeftes en leeftijden van de kalveren.

Water, water en nog eens water

Geef uw kalveren altijd voldoende schoon en vers drinkwater. Niet alleen als het warm is, maar altijd. Kalveren die onbeperkt water aangeboden krijgen, nemen ook meer krachtvoer op. Dat is goed voor de groei en ontwikkeling van het kalf. Hoe u het beste water aan de kalveren kunt aanbieden leggen we u graag uit.

Voerschema: een houvast voor iedereen

Een voerschema en een voerstrategie helpen u bij het voeren van de kalveren. Zo weet u precies hoeveel voer de kalveren verstrekt krijgen en kunt u de groei van de kalveren controleren. Ook wanneer u de kalveren gaat spenen is het belangrijk om dit rustig af te bouwen. De kalveren kunnen dan wennen aan de hoeveelheid ruw- en krachtvoer die de kalvermelk moeten gaan vervangen.